In 2009 speelde bij de Stichting Productiehuis Alphen het idee, om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan:  het maken van een theatervoorstelling over de Alphense Jodenvervolging.

Een gevoelig onderwerp en daarmee een grote  uitdaging. Bij deze voorstelling lag het voor de hand om op zoek te gaan naar een passende muzikale ondersteuning.

OpenMonumentendag

Met diverse muzikanten werd contact gelegd en zo ontstond Nigun. Nigun betekent ‘melodie zonder woorden’ en in het  Hebreeuws is Nigun ook liedje of gebed. Mede met de achtergrondkennis van zangeres Joke van Egdom, vonden de Nigunners  passende nummers bij de verschillende scenes. Zij lieten zich coachen door Jaap Mulder, de Goudse voorman van de bekende  klezmerband Di Gojim. Ook werd er een cd gemaakt met opnames van de nummers die bij Nadien gespeeld zouden gaan worden.  Na een jaar vol intensieve oefening vond in mei 2010 de eerste van een reeks van 20 voorstellingen plaats, waarvan een  aantal malen in Westerbork.

Na deze voorstellingen besloten de muzikanten van Nigun bij elkaar te blijven en door te gaan. Na het theaterstuk Nadien heeft Adriaan Baan de plaats van violiste Gerdi Deul overgenomen. Regelmatig studeren wij een nieuwe Klezmerstukken in.

 

 

 


Ondertussen (2019) bestaat Klezmerband Nigun alweer 10 jaar, met 3 CD's op naam!!

Nigun jubileum

Nigun is in de laatste tien jaar uitgegroeid tot een volwassen band die steeds weer weet te verrassen. De band treedt regelmatig op tijdens verjaardagen, kunstmarkten, culturele evenementen en feesten. Hierbij denken wij aan het opluisteren van open monumentendagen, koffieconcerten, Israël-zondagen, besloten feesten, kortom teveel om op te noemen. De band is gegroeid in de optredens. Nigun heeft inmiddels drie CD’s uitgebracht!

Naast de muzikale ontwikkeling van de groep is er in de loop der jaren een hechte band ontstaan tussen de bandleden. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook ruimte genoeg om persoonlijk lief en leed met elkaar te delen. Nigun kijkt terug op een hele mooie tijd. Dit is het tweede lustrum!"

Nigun is sinds najaar 2017 uitgebreid met drummer Leo Verschuren. Een uitstekende aanvulling!"

--

 

Benieuwd naar onze muziek? Beluister dan onze trailers of bestel onze CD.